Temos

Atnaujinta 2020-01-11

Kretingos dvaro parko Meilės akmuo

XIX a. Kretingos dvaro Vasaros sodas tapo reprezentacine grafo Juozapo Tiškevičiaus valda. Jame mėgo pasivaikščioti dvaro svečiai ir vasarotojai iš Palangos bei Prūsijos kurortų.

Nežinia kuriuo metu lankytojų patogumui abiejuose I tvenkiniokrantuose pastatyti didžiuliai akmenys su iškaltais suolais. Pietvakariniame krante, slėnyje, į v. nuo tiltelio, stūkso bevardis akmuo-suolas.

Dešiniajame š. r. I tvenkinio krante, už dvaro rūmų į Padvarių k.pusę, ant kalvos, virš apleisto krioklio stūkso Meilės akmuo – lauko akmens luite iškaltas dvipusis suolas. Kada šis akmuo buvo iškaltas – duomenų neišlikę.

Šalia akmens auga sena dvikamienė liepa – meilės, vaisingumo, motinystės simbolis.

Legenda pasakoja, kad čia lankydavosi Rusijos imperatorė Jekaterina II su širdies draugu, tuometiniu Kretingos dvaro savininku, Platonu Zubovu. Deja, P. Zubovas Kretingos dvarą įsigijo 1806 m., kai jo mylimoji imperatorė jau buvo mirusi (1796 m.).

Dvaro tarnautojas Vladislovas Suchanekas yra minėjęs, jog šis akmuo seniau buvęs fontane priešais rūmus, ant jo stovėjusi vario lydinio moters skulptūra. Fontaną panaikinus, akmuo-postamentas nuvežtas prie tvenkinio ir iš jo padarytas dvipusis suolas.

Moterys ir merginos tikėjusios, kad vyriškį ar vaikiną pasodinus į įsimylėjusios merginos išsėdėtą vietą, šis ją įsimyli. Galbūt todėl ir dvipusis akmuo-suolas imtas vadinti Meilės akmeniu.

Kretingiškiai tiki, kad įsimylėjėliai būtinai turi prisipažinti apie savo jausmus prie Meilės akmens, tuomet jų ryšys bus tvirtas ir ilgas.

Jolanta Klietkutė, 2014

LITERATŪRA IR ŠALTINIAI:

  1. KANAPKIENĖ, Vida; DAUNECKIENĖ, Janina. Senasis Kretingos dvaro parkas – gyvoji istorija. Klaipėda: Druka, 2008, p. 22.
  2. KANARSKAS, Julius. Akmuo-suolas Kretingos dvaro parke. Iš limis.lt [interaktyvus] [Vilnius]: Lietuvos dailės muziejus, [b.d.] [žiūrėta 2015 m. gegužės 28 d.]. Prieiga per internetą: <http://www.limis.lt/paieska/perziura/-/exhibit/preview/44347663?s_id=P9n3M6ozpbkUmMr1&s_ind=2495&valuable_type=EKSPONATAS>
  3. KANARSKAS, Julius. Palangos grafai Tiškevičiai. Iš Palanga Lietuvos istorijos ir kultūros raidoje: gintaras parkas muziejus [interaktyvus], [b. v.]: Lietuvos dailės muziejus, [b. m.] [žiūrėta 2014 m. vasario 6 d.]. Prieiga per internetą: <http://www.pgm.lt/Istorija/Palangos_tiskeviciai.htm>.
  4. ŠEŠKEVIČIENĖ, Irena. Meilės akmuo ir paslaptingoji „pilalė“. Pajūrio naujienos, 2007, balandžio 13, p. 16.
  5. VALANČIŪTĖ, Vitalija. Kadrilio žingsniu iš praeities į dabartį. Švyturys, 2005, rugpjūčio 10, p. 3.
  • Savivaldybės biudžetinė įstaiga.
  • Kodas 190287259.
  • Duomenys kaupiami ir saugomi
  • Juridinių asmenų registre
Dažniausiai užduodami klausimai