Temos

Atnaujinta 2018-10-04

Sakuočių kapinynas

Sakuočių kapinynas yra Kretingos r. sav. teritorijoje, Sakuočių k., 0,7 km į pietus nuo Minijos ir Salanto santakos ir 0,2 km į rytus nuo Minijos kair. kranto, į šiaurę ir pietus nuo Sakuočių k. kapinių.

1994 m. archeologas Aurelijus Škimelis į šiaurę nuo Maro kapeliais vadinamų senųjų kaimo kapinių aptiko ir ištyrė du griautinius IV a. antrosios pusės – V a. pr. kapus su akmenų vainikais. Viename kape buvęs palaidotas vyras, o kitame – moteris. Mirusieji laidoti netaisyklingo ovalo formos duobėse. Mergaitė gulėjo ant šono, miego poza, galva į pietus. Jos kapo duobė pailga šiaurės – pietų kryptimi, 1,4 m ilgio ir 75 cm gylio. Įkapes sudarė žalvarinis smeigtukas susuktu galu, gintaro karoliukas, du pailgi mėlyno stiklo karoliukai, žalvarinė įvijinė apyrankė, apyrankė truputį išplotais ir sukeistais galais, įvijinis žiedas ir įvija. Vyro kapo duobė orientuota šiaurės vakarų – pietryčių kryptimi, 2,1 m ilgio ir 70 cm gylio. Mirusysis gulėjo ant nugaros, galva į šiaurės vakarus. Kape rastas geležinis ietigalis, žalvarinė antkaklė su rakto skylutės formos kilpele, gintaro karoliukas, geležinis smeigtukas, du žalvariniai žiedai, kurių vienas įvijinis, su išplota vidurine įvija.

Lina Buikienė, 2010

LITERATŪRA IR ŠALTINIAI:

  1. KANARSKAS, Julius. Kartenos apylinkių proistorė. Iš Lietuvos lokaliniai tyrimai: archeologija: 2002–2005 metų mokslo darbai. Vilnius: Versmė, 2006, t. 1 (2), p. 212. ISSN 1822-48-57.
  • Savivaldybės biudžetinė įstaiga.
  • Kodas 190287259.
  • Duomenys kaupiami ir saugomi
  • Juridinių asmenų registre
Dažniausiai užduodami klausimai