Temos

Atnaujinta 2018-11-30

Vakarų spaustuvė

Kretingoje „Vakarų spaustuvę“ 2008 m. įkūrė bendro 7 redakcijų, tarp kurių ir Kretingos rajono laikraštis „Pajūrio naujienos“, leidinio „Vakarų Lietuva“ leidėjai, susibūrę į Vakarų Lietuvos vietos laikraščių leidėjų asociaciją. Spaustuvei vadovauja ilgametę spaustuvininko patirtį turintis klaipėdietis Virginijus Vitkauskas. 2010 m. duomenimis joje dirba 16 darbuotojų.

„Vakarų spaustuvė“ įsikūrusi Vytauto gatvės pabaigoje, pastate, kuriame sovietmečiu buvusi MSV salė, vėliau – karinis komisariatas. Pastaruosius dvejus metus ten dūzgia bendrovės „Vakarų spaustuvė“ modernios spausdinimo mašinos.

Kretingos spaustuvėje spausdinama apie 40 visos Lietuvos laikraščių. Galinga spausdinimo mašina sumontuota pagrindinėje salėje. Švieži, dažais kvepiantys laikraščiai kasdien iškeliauja į tolimiausius Lietuvos miestus ir rajonus: Panevėžį, Anykščius, Trakus, Elektrėnus, Širvintus ir kitur. Kasdien Kretingos spaustuvėje atspausdinama po 17-18 pavadinimų laikraščių. Iš viso šiuo metu „Vakarų spaustuvėje“ yra spausdinama 40 leidinių, tarp jų – abu mūsų rajono laikraščiai.

Kretingos spaustuvė spausdina sąlyginai nedidelės apimties rajonų laikraščius, kurių tiražas neviršija 40 tūkstančių egzempliorių. Šalies mastu tai yra vidutinio galingumo spaustuvė, prilygstanti Šiaulių „Titnagui“.

Savo pajėgumais ją lenkia dienraščių „Lietuvos rytas“, „Respublika“ spaustuvės ir „Diena Media Print“ Klaipėdoje.

Visa „Vakarų spaustuvės“ įranga, kainavusi per 2,2 mln. Lt, yra pirkta užsienyje. Spaustuvės darbe svarbiausias ir sudėtingiausias yra pasirengimo spausdinimui procesas. Tam sumontuota moderniausia ikispaudiminė įranga, kuria spausdinimui yra paruošiamos plokštės. Tokią pačią įrangą turi ir galingiausios šalies spaustuvės. Šią įrangą sudaro dvi galingos kompiuterinės, vadinamosios CTP, linijos. Kiekviena laikraščio redakcija, parengusi laikraštį, internetu jį persiunčia į šias linijas. Laikraščio informacija iš jų yra perkeliama į spaudos plokštes. Ant vienos plokštės sutelpa 4 juodai balti laikraščio puslapiai. Sudėtingiau yra paruošti spalvotus puslapius. Spalvotas puslapis gimsta iš keturių pagrindinių spalvų: juodos, raudonos, geltonos ir mėlynos. Iš jų išgaunamos visos kitos spalvos. Kiekvienai spalvai reikalinga atskira plokštė. Drėkinimo skystis yra atšaldomas. Speciali šaldymo įranga įmontuota į žemę ir ant stogo. Paruoštos plokštės keliauja į spausdinimo mašinas. Spausdinimo mašiną sudaro kelios sekcijos. Į sekciją įmontuojamas 450 kg sveriantis popieriaus rulonas. Mašina iš rulono vienu metu spausdina 8 laikraščio puslapius. Per 1 val. tokia sekcija geba atspausdinti 24 tūkstančius spaudinių po 8 puslapius. Pagal poreikį įjungiama viena, dvi ar trys spausdinimo mašinos sekcijos.

Spaustuvėje visas darbas automatizuotas: mašina sukaišioja laikraščio puslapius, jį sulanksto. Rankomis laikraščiai tik supakuojami. „Vakarų spaustuvėje“ laikraščiai yra spausdinami ant rusiško ir švediško popieriaus, kurių kokybė šiandien, V. Vitkausko teigimu, beveik nesiskiria.

Spausdinimui naudojami vien augaliniai dažai. Jie gaminami iš augalinių aliejų ir yra visiškai nekenksmingi sveikatai. Dažams ir popieriui yra reikalingi ES sertifikatai. Netgi panaudoti cheminiai preparatai, kurie reikalingi ruošiant spaudos plokštes, grąžinami perdirbti į Vilniaus chemijos gamyklą.

Nijolė Raudytė, 2010

LITERATŪRA IR ŠALTINIAI:

  1. ŠEŠKEVIČIENĖ, Irena. Kretingoje spausdinami laikraščiai – į visą Lietuvą. Pajūrio naujienos, 2008, rugsėjo 19, Nr. 270, p. 1.

Šaltinis: RAUDYTĖ, Nijolė. Poligrafija: Vakarų spaustuvė. Iš Spaudos ir knygos kelias Kretingoje. Straipsnių autorės Laima Jonauskaitė, Lina Buikienė, Nijolė Raudytė. Klaipėda: Klaipėdos universiteto leidykla; [Kretinga]: Kretingos rajono savivaldybės M. Valančiaus viešoji biblioteka, 2010, p. 18–20. ISBN 978-9955-18-538-3

  • Savivaldybės biudžetinė įstaiga.
  • Kodas 190287259.
  • Duomenys kaupiami ir saugomi
  • Juridinių asmenų registre
Dažniausiai užduodami klausimai