Temos

Atnaujinta 2020-01-11

Kretingos dvaro parko apžvalgos kalnelis

1875 m. Kretingos dvarą įsigijęs grafas Juozapas Tiškevičiusėmėsi pertvarkyti dvaro sodybą ir parką. Jo rūpesčiu 1878 m. š. parko dalyje pagal matininko Šostako projektus įrengti trys kaskadiniai tvenkiniai.

Dešiniajame š. r. I tvenkinio krante, už dvaro rūmų, ties vieškeliu į Salantus, iškilo kalnelis, skirtas tvenkinio ir dvaro apžvalgai. Ant kalvelės augo didžiulis kaštonas, apjuostas atviros altanos, į kurią kalvos šlaitais vedė spirale kylantis takelis. Pavėsinėje mėgdavo ilsėtis grafas ir jo svečiai, iš jos atsiverdavo vaizdas į rūmus ir tvenkinį, kuriame plaukiojo gulbės, valtelėmis irstėsi svečiai.

Kai kurie kraštotyrininkai manė čia buvus piliavietę, mat žmonės kalvelę vadino „pilale“. Seni kretingiškiai mena, kad šioje vietoje senasis grafas Tiškevičius palaidojo mylimiausią medžioklinį šunį. Šuns atminimui grafas virš kapo supylė kalvą.

Apžvalgos kalnelio papėdėje 1990 m. pastatytas Padvarių k. kryžius, skirtas 1940–1953 m. represuotiems Padvarių k. gyventojams atminti.

Jolanta Klietkutė, 2014

LITERATŪRA IR ŠALTINIAI:

  1. KANAPKIENĖ, Vida; ir DAUNECKIENĖ, Janina. Senasis Kretingos dvaro parkas – gyvoji istorija. Klaipėda: Druka, 2008, p. 26.
  2. ŠEŠKEVIČIENĖ, Irena. Meilės akmuo ir paslaptingoji „pilalė“. Pajūrio naujienos, 2007, balandžio 13, p. 16.
  • Savivaldybės biudžetinė įstaiga.
  • Kodas 190287259.
  • Duomenys kaupiami ir saugomi
  • Juridinių asmenų registre
Dažniausiai užduodami klausimai