Temos

Atnaujinta 2018-10-04

Kino teatras „Žilvinas“

Kretingos kino teatras „Žilvinas“ pastatytas 1965 m. Stovėjo dabartinio prekybos centro „Maxima“ vietoje Rotušės a. 15.

Tuo metu tai buvo modernus, erdvus, penkis šimtus žiūrovų talpinantis, naujausius filmus rodantis kino teatras, kuriame virė ir kultūrinis gyvenimas: veikė parodos, prieš filmus scenoje pasirodydavo šokėjai, aktoriai, vyko susitikimai su režisieriais, kino filmų pristatymai, festivaliai ir kiti renginiai. Veikė „Nykštukų“ klubas, vaikai kurdavo spektaklius, kuriuos rodydavo prieš filmą. „Žilvino“ kino teatro darbuotojai žinojo, kaip sudominti ir privilioti žiūrovus.

Kino teatre per dieną būdavo trys filmų seansai: pirmasis prasidėdavo 17 val., paskutinis – 21 val. Dienos laikas buvo skirtas vaikiškiems filmams, nors animacinius filmus mielai žiūrėdavo ir suaugusieji. Prieš filmus visada rodydavo šalies kroniką: apie kolūkius, melžėjų, audėjų, verpėjų pasiekimus. Tai buvo laikmetis, kai visi būdavo priversti žiūrėti filmus apie Leniną.

Vaikinai kviesdavo į kiną merginas, nupirkdavo bilietus, kurie tuomet kainavo nebrangiai – 20–45 kapeikas.

Kino teatrui vadovavo direktorius Tonis Butkus, dirbo vyriausiasis inžinierius Gediminas Kuklys, inžinierius Pranas Grigalauskas, filmų judėjimo redaktorė Zina Pilkauskienė, filmų tikrintoja Irena Anužienė, vairuotojas Donatas Milius.

Tuo metu, be „Žilvino“, Kretingos rajone veikė 30 kino teatro punktų, dideli kino teatrai buvo Salantuose, Darbėnuose, Kartenoje.

Daugelį metų buvęs kultūros židiniu, traukos ir jaunimo užimtumo centru, atėjus nepriklausomybei „Žilvinas“ žlugo – neatsirado norinčių finansuoti kino teatro veiklą. Iš juridinių asmenų registro kino teatras išregistruotas 1997 m. rugsėjo mėn., 2002 m. kino teatro pastatas nugriautas, aplinką puošę medžiai nupjauti. Kino teatro pastatą pakeitė prekybos centras.

Jolanta Klietkutė, 2016

LITERATŪRA IR ŠALTINIAI:

  1. JOMANTAITĖ, Diana. Iš „Žilviną“ kaitinusių emocijų liko tik legenda. Pajūrio naujienos, 2011, gegužės 27, priedas „Mūsų žmonės“, p. 16.
  • Savivaldybės biudžetinė įstaiga.
  • Kodas 190287259.
  • Duomenys kaupiami ir saugomi
  • Juridinių asmenų registre
Dažniausiai užduodami klausimai