Temos

Atnaujinta 2020-01-11

Dvaro parko fontano skulptūra „Mergaitė su vandens skėčiu“

Grafų Tiškevičių laikais priešais Kretingos dvaro rūmus esančio fontano viduryje stovėjo 1,62 m aukščio alegorinė antikinės moters skulptūra, laikanti trykštančią skėčio pavidalo vandens srovę, iš šonų skulptūrą supo keturi mažesni fontanai. Dvaro parke buvo 16 tokių skulptūrų – klasikinių XIX a. parkų puošybos elementų. Viena jų buvo perkelta į rūmų kiemą, pritaisytas vamzdelis, iš kurio tryško vandens skėtį sudarančios čiurkšlės.

Manoma, kad šį fontaną apie 1910–1912 m., rekonstruodamas gaisro metu nukentėjusius rūmus, nugriovė grafas Aleksandras Tiškevičius, čia įrengdamas gėlyną.

2007–2009 m. dvaro fontanas atstatytas, trūko tik antikinės skulptūros. 2007 m. klaipėdietis skulptorius restauratorius Vytautas Baranskas iš plastilino, o vėliau – iš specialaus gipso nulipdė 22 cm aukščio „Mergaitės su vandens skėčiu“ skulptūrėlės modelį.

Nuo idėjos atkurti Kretingos fontaną su skulptūra iki darbų pabaigos praėjo beveik devyneri metai. Renkant fontano atkūrimui reikiamas lėšas buvo surengti trys aukcionai „Atkurkime kartu Kretingos dvaro fontanus“: pirmasis įvyko 2007-ųjų liepą, tuomet buvo parduotos 25 simbolinės dvaro fontano sistemos plytos, dekoruotos grafų Tiškevičių bei muziejaus simbolika. Tų pačių metų lapkritį buvo surengtas antrasis aukcionas. Trečiasis aukcionas įvyko 2009 m. birželį, minint Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmetį bei Kretingos miesto savivaldos 400 metų jubiliejų. Šio aukciono metu galima buvo įsigyti simbolinių aukso luitų su Tiškevičių herbu, paveikslų „Pasaga“, fontano mergaitės skulptūrėlių iš gipso, bei vieną bronzinę, sukurtą skulptoriaus V. Baransko. Tuo būdu tarsi buvo pratęsta mecenatystės tradicija, nes ir patys grafai aukojo pinigus įvairių objektų – mokyklų, bažnyčios – statybai.

Vytautas Baranskas skulptūrą atkūrė pagal išlikusią vienintelę nuotrauką, darytą 1890 m. fotografės Paulinos Mongirdaitės. Senoje nuotraukoje beveik nieko nematyti: linijų, anatominių žmogaus kūno parametrų. Skulptorius keliavo po kitus Lietuvos dvarus, ieškojo panašių objektų. Panašų antikinės moters skulptūros pavyzdį rado Palangoje: Gintaro muziejaus rožyne yra skulptūra vaizduojanti biblinę Rebeką, atėjusią pasisemti vandens. Menininkui restauratoriui pozavo jo brolio duktė.

Gali būti, kad Kretingos parko fontane stovėjo italų skulptoriaus Antonio Canova „Balerinos“ kopija.

Tiškevičių laikais fontano skulptūra žvelgė tiesiai į Vilniaus gatvę, į ateinančiuosius. Kadangi šiuo metu įėjimas yra labiau į pietus, tad teko nukrypti nuo istorinio teisingumo ir skulptūrą pasukti veidu į pagrindinį įėjimą. Atkurtosios bronzinės mergaitės skulptūros su vandens skėčiu aukštis – apie 1 m 65 cm, svoris – apie 200 kilogramų.

Dvaro fontano skulptūra „Mergaitė su vandens skėčiu“ buvo atidengta 2016 m. rugpjūčio 14 d. dvaro šventės „Vario dūdų ritmu“ metu.

Jolanta Klietkutė, 2016

LITERATŪRA IR ŠALTINIAI:

  1. JOMANTAITĖ, Diana. Atidengtas istorinis ir pirmasis fontanas visame rajone. Švyturys, 2016, rugpjūčio 17, p. 6.
  2. NIKITENKA, Denisas. Į Kretingą grįžo lietaus dama. Lietuvos žinios, 2016, rugpjūčio18.
  3. PUIŠIENĖ, Audronė. „Mergaitė su vandens skėčiu“ – mecenatystės simbolis. Pajūrio naujienos, 2016, rugpjūčio 12, p. 1, 3.
  4. PUIŠIENĖ, Audronė. „Mergaitės su vandens skėčiu“ vardas liko paslapty. Pajūrio naujienos, 2016, rugpjūčio 19, priedas „Mūsų žmonės“, p. 12.
  • Savivaldybės biudžetinė įstaiga.
  • Kodas 190287259.
  • Duomenys kaupiami ir saugomi
  • Juridinių asmenų registre
Dažniausiai užduodami klausimai