Temos

Atnaujinta 2020-01-11

Skulptūra „Varnelė“

Skulptūra „Varnelė“ stovi prie Kretingos r. Kultūros centro, J. Pabrėžos g. 1.

Stilizuota Varnelė (Juodvarnėlis) tarsi suremta iš teatro kaukyčių, pastatyta 2004 m., švenčiant „Atžalyno scenos“ festivalio 25-metį.

Šio ženklo-skulptūros autorius ir sumanytojas – teatro „Atžalynas“įkūrėjas Algimantas Verbutas, skulptorius – kretingiškis Haroldas Pocevičius. Finansavimas idėjai įgyvendinti buvo gautas iš Kultūros ministerijos, parašius projektą.

1979 m., kai „Atžalynui“ buvo suteiktas Liaudies teatro statusas, pirmas „Atžalyno“ spektaklis buvo S. Kymantaitės-Čiurlionienės „Dvylika brolių, juodvarniais lakstančių“. Premjeros proga buvo sukviesti draugai iš Lietuvos – kiti vaikų teatrai. Taip gimė ir pirmais vaikų teatrų festivalis Kretingoje, tuomet vadintas Vaikų teatrų festivaliu.

1990 m. festivalis pirmą kartą tapo tarptautiniu ir buvo pavadintas „Atžalyno scena“.

„Atžalyno scenos“ festivalis Kretingoje organizuojamas kas dveji metai.

Skulptūra Varnelė-juodvarnėlis tarsi simbolis paties pirmojo „Juodvarnių“ spektaklio, be to, nors varnelė žmonių nelabai mėgiamas paukštis, tačiau ji nuovoki, protinga bei ilgaamžė, todėl buvo pasirinktas būtent toks „Atžalyno scenos“ simbolis, kad festivalis gyvuotų tiek ilgai (kokius 300 metų), kiek gyvena varnos.

Jolanta Klietkutė, 2015

LITERATŪRA IR ŠALTINIAI:

  1. VERBUTAS, Algimantas. [Atsakymas į laišką] [rankraštis]. Kretinga, 2015 m. gegužės 5 d. Kretingos rajono savivaldybės M. Valančiaus viešosios bibliotekos bibliografijos-informacijos sektoriaus kraštotyros fondas, lap. 1.
  • Savivaldybės biudžetinė įstaiga.
  • Kodas 190287259.
  • Duomenys kaupiami ir saugomi
  • Juridinių asmenų registre
Dažniausiai užduodami klausimai