Temos

Atnaujinta 2018-10-25

Kretingos dvaro kluonas

Kretingos dvaro sodybos kluonas yra Padvarių k., Salantų g. 6 / Sodų g. 2.

Pastatas, statytas XIX a. vid., yra ištęsto stačiakampio formos plano, vieno aukšto, su pastoge ir rūsiu, esančiu po pastato v. dalimi. Stogo forma dvišlaitė. Pietiniame fasade yra molio plytų mūro priestatas su įėjimu į rūsį. Rūsio sienos yra molio plytų mūro, rūsyje – keraminių plytų grindys. Plotas – 1075 kv.m.

Pastatas iš dalies rekonstruotas XIX a. pabaigoje, XX a. pradžioje, XX a. antrojoje pusėje, 9-ajame dešimtmetyje ir XXI a. pradžioje.

Kolūkio laikais kluonas buvo paverstas trąšų sandėliu, sumūrytos vidinės perdangos. Iš Tiškevičių laikų beliko tik raudonų plytų kolonos ir medinės sijos.

1995–1996 m. įstatymuose buvo spraga, kuria pasinaudojus buvo įmanoma privatizuoti kultūros paveldo objektus. Tokiu būdu privatizuotas ir dvaro kluonas. Apie 2012 metus kluoną iš senųjų savininkų perpirkęs verslininkas Aurelijus Jurgutis, statinį renovuoja savo jėgomis. Restauruotoje pastato dalyje įkurta baldų parduotuvė.

2012 m. A. Jurgutis palei pastatą atidengė apie 2 tūkst. kv.m. autentiško akmenų grindinio plotą. Grindinys juosė kluoną nuo tvenkinio pusės (prie tvenkinio yra išlikę senieji borteliai). Nuo dab. Sodų g. pusės, manoma, kluoną skyrė obelų alėja. Grindinyje aptikta iš Tiškevičių laikų išlikusi lietaus nubėgimo sistema su išbetonuotais šuliniais. Lietaus nuotekos subėgdavo į Akmenos upę, tačiau nuotekos iš aukščiau esančių arklidžių tekėdavo į šalimais esančius šulinius. Tokią pakopinę vandens nubėgino sistemą turėjo projektuoti užsienio meistrai.

Kretingos dvaro sodybos kluonas 1997 m. įrašytas į Lietuvos Respublikos nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą, 2005 m. pripažintas valstybės saugoma kultūros vertybe. Unikalus objekto kodas: 22514. Priklauso Kretingos dvaro sodybos kompleksui.

Jolanta Klietkutė, 2015

LITERATŪRA IR ŠALTINIAI:

  1. Kluonas. Iš Kultūros vertybių registras [interaktyvus]. Vilnius: Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos [b. d.] [žiūrėta 2015 m. kovo 9 d.]. Prieiga per internetą: <http://kvr.kpd.lt/#/static-heritage-detail/6960e704-a913-4f5e-b72f-aedeaa797340>.
  2. ŠEŠKEVIČIENĖ, Irena. Verslininko vizija – atkurti dvaro dvasią. Pajūrio naujienos, 2012, sausio 27, priedas „Mūsų žmonės“, Nr. 1, p. 14.
  • Savivaldybės biudžetinė įstaiga.
  • Kodas 190287259.
  • Duomenys kaupiami ir saugomi
  • Juridinių asmenų registre
Dažniausiai užduodami klausimai