Temos

Atnaujinta 2018-11-12

Altoriaus mensa ir pulpitas

2008 m. broliai pranciškonai, pasikonsultavę su italų architektu Rimmaudo Nuncio, vadovaujančiu pranciškonų vienuolyno rekonstrukcijos darbams, nusprendė Kretingos bažnyčios senojo centrinio altoriaus vietoje pastatyti balto marmuro altorių. Altoriaus kompozicija ir spalva buvo derinama prie bažnyčios sienų ir prie presbiterijos spalvų.

Pradinė mintis buvo monumentalus iš vientiso marmuro iškaltas kūrinys: puslankio formos altorius ir skulptūra, vaizduojanti angelo Gabrieliaus apreiškimą Švenčiausiajai Mergelei Marijai (šią kompoziciją kūrė dailininkai Sigitas Danielius ir Valdemaras Kalninis). Deja, iš Italijos atsigabenti marmuro luitą ir Lietuvoje jį apdirbti kainuotų daug daugiau lėšų nei parplukdyti Indijoje nukaltą marmurinį altorių.

Dabartinio altoriaus ir pulpito maketus sukūrė bendrovės „Vakarų pakrantės aidas“ vadovas Arvydas Bumblys ir dizaineris Sigitas Danielius. Pirmasis modelis buvo padarytas iš putų polistirolo, paskui lipdytas, drožtas iš dujų silikato. Kūrinio maketas išgabentas į Indiją, kur altorių iš vientiso marmuro luito iškalė šeši vietiniai meistrai.

2009 m. lapkričio pabaigoje į Kretingos bažnyčią iš Klaipėdos uosto buvo atgabenti mėnesį iš Indijos per Vokietiją ir Klaipėdą laivais keliavę masyvūs iš balto marmuro calacatta oro iškalti altorius – aukos stalas ir pulpitas – stovas, prie kurio skaitomas Dievo žodis. Tikėtasi, kad altorius bus pastatytas Kretingos vienuolyno 20-mečio iškilmėms, vykusioms lapkričio pabaigoje, tačiau altoriaus kelionę labai apsunkino ir pailgino audringa jūra.

Klaipėdos bendrovės „Vakarų pakrantės aidas“ meistrų, jiems talkinusių brolių pranciškonų ir parapijos talkininkų grupė beveik savaitę montavo 3 t sveriantį altorių bei 1 t svorio pulpitą.

Altoriaus forma, žvelgiant į jį įvairiais rakursais, sukuria skirtingų simbolių įspūdį: jis – lyg atverstas Šventasis Raštas, keturių augalų lapų arba keturių žuvų uodegų kompozicija. Graikiško žodžio „žuvis“ („ichtios“) raidės – vėlgi simbolių derinys, kur I(esus) – reiškia Jėzus, Ch(ristos) – Kristus, D(ios) – Dievas. Marmuras – taurumo simbolis, balta medžiaga simbolizuoja švytėjimą, iš altoriaus sklindančią šviesą.

Pulpito forma primena iš trapaus kamieno išaugusį augalą – Dievo žodžio, užgimusio negausioje žmonių bendruomenėje ir pasklidusio po pasaulį, simbolis.

Pradžioje buvo manyta aukos stalą dekoruoti auksu, tačiau šios minties atsisakyta.

Tai – pirmas toks drąsus meninis sprendimas Lietuvos bažnyčiose, kur įprastai altoriai yra paprastesnės formos, pagaminti iš medžio. Tai unikalus meno kūrinys, gimęs brolių pranciškonų sumanymu, nes jų idėja – išvien ugdyti žmonių dvasinį ir meninį suvokimą.

Sumontavus aukos stalą ir pulpitą, buvo užbaigti centrinio bažnyčios altoriaus atkūrimo darbai, trukę nuo 2004 iki 2009 m.

2009 m. gruodžio 20 d. naująjį altorių pašventino Telšių vyskupas Jonas Boruta.

Jolanta Klietkutė, 2016

LITERATŪRA IR ŠALTINIAI:

  1. Į Kretingos bažnyčią atkeliavo naujasis altorius. Iš Bernardinai.lt [interaktyvus], 2009, gruodžio 3 [žiūrėta 2016 m. birželio 8 d.]. Prieiga per internetą: <http://www.bernardinai.lt/straipsnis/2009-12-03-i-kretingos-baznycia-atkeliavo-naujasis-altorius/36413>.
  2. Kretingos bažnyčioje pašventintas naujasis altorius. Iš Bernardinai.lt [interaktyvus], 2009, gruodžio 22 [žiūrėta 2016 m. birželio 8 d.]. Prieiga per internetą: <http://www.bernardinai.lt/straipsnis/2009-12-22-kretingos-baznycioje-pasventintas-naujasis-altorius/37428>.
  3. ŠEŠKEVIČIENĖ, Irena. Balto marmuro altorių iškalė Indijoje. Pajūrio naujienos, 2009, gruodžio 1, p. 1–2.
  4. ŠEŠKEVIČIENĖ, Irena. Kretingos bažnyčią papuoš balto marmuro altorius. Pajūrio naujienos, 2008, birželio 13, p. 4.
  • Savivaldybės biudžetinė įstaiga.
  • Kodas 190287259.
  • Duomenys kaupiami ir saugomi
  • Juridinių asmenų registre
Dažniausiai užduodami klausimai