Temos

Sukurta 2020-11-04

Atnaujinta 2020-11-05

Kryžius Kretingos viešpaties apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčios bei pranciškonų vienuolyno 400 metų jubiliejui

Kretingos miesto įkūrėjas Jonas Karolis Chodkevičius, būdamas Žemaičių seniūnu, 1602 m. pastatė pirmąją Kretingoje medinę bažnytėlę ir į tuomet dar Kretingos kaimelį pakvietė pirmuosius aštuonis brolius pranciškonus kurti miesto. Jie ant Akmenos upės kranto pirmiausia pastatė kryžių, kuris tapo įkvėpimo šaltiniu, davusiu jėgų kūrybai ir naujam miestui, kuriam 1609 m. buvo suteiktos Magdeburgo teisės. 1617 m. išmūrytas vienuolynas ir bažnyčia.

Rengiantis įamžinti 2017 m. švenčiamą Kretingos Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčios bei Pranciškonų vienuolyno 400 metų jubiliejų, susidomėta galinčio simbolizuoti šią sukaktį paminklo atsiradimu. Iš pradžių buvo sumanyta miesto prieigose, ant Vilniaus gatvės ir Žemaitės alėjos kampo, pastatyti paminklinį akmenį. Brolis pranciškonas Karlas Bertagnin siūlė iš Italijos parvežtą pranciškoniško paminklo iš akmens modelį pritaikyti Kretingoje ir 2016 m. gegužę maketą pristatė Savivaldybėje. Tačiau šios idėjos atsisakyta ir Savivaldybės bei parapijos atstovų priimtas sprendimas, kad tai turėtų būti krikščionybės simbolis – kryžius, simbolizuojantis miesto ryšį su broliais pranciškonais, vienijantis istoriją ir dabartį. Lietuvoje nuo senų senovės įprasta kryžius statyti pakelėse, ant kalvų, sodybose kaip tautos savasties ženklą. Kryžius – vienas populiariausių Lietuvoje krikščionybės simbolių.

Jubiliejui įamžinti buvo numatyta pasirinkti vieną iš mosėdiškio skulptoriaus Rimanto Eidėjaus pasiūlytų darbų – bronzinį gyvybės medį su šalia stovinčiu šventuoju Pranciškumi. Tačiau architektui profesoriui Algirdui Žebrauskui pakonsultavus, jog darbas meniškas, tačiau nederantis prie rekonstruotos Vilniaus gatvės, nuspręsta, kad jubiliejinis kryžius turėtų būti šiuolaikiškas, aukštas, apšviečiamas, matomas važiuojant iš visų keturių sankryžos pusių. Sumanyta analogo Lietuvoje neturinti baltos matinės spalvos grūdinto stiklo tamsiu paros metu šviečianti konstrukcija, siekianti aplink augančių medžių aukštį. Paminklo statyba rūpintis įsipareigojo broliai pranciškonai, Savivaldybė prisiėmė savo lėšomis išlieti pamatus, įrengti pagrindą ir sutvarkyti aplinką, gėlynus.

Granito postamentą Savivaldybė pastatė už 100 tūkst. eurų.

Kapsulė su žinia ateities kartoms į būsimo kryžiaus pamatą įbetonuota 2018 m. lapkričio 19 d., tądien sukako 29 metai, kai pranciškonai sugrįžo į Kretingą.

Idėjos iniciatorius – kunigas Astijus Kungys. Kryžiaus autorius – architektas Algirdas Žebrauskas. Kryžius pastatytas iš surinktų aukų, jo kaina – apie 50 tūkst. eurų. 2018 m. šv. Kalėdų išvakarėse naująjį 12 m aukščio kryžių pašventino Mažesniųjų brolių ordino Lietuvos Šv. Kazimiero pranciškonų provincijos ministras Algirdas Malakauskis. Parapijos klebonas Antanas Blužas triženkles sumas paaukojusių geradarių pavardes pažadėjo įamžinti ant kryžiaus pamato.

Kryžius – unikalus. Sukurtas ne iš medžio, ne iš akmens, ne iš metalo ar kitų tradicinei kryždirbystei įprastesnių medžiagų todėl, kad architektas sumanė jį kaip šviečiantį iš vidaus, iš savęs. Toks sumanymas reikalavo netradicinių sprendimų, pasirenkant medžiagas ir konstrukciją.

Vieta (kryžkelė, sankryža) ir kryžius atkartoja vienas kitą ir grafiškai-architektūriškai, ir lingvistiškai, – yra jungiami bendros šaknies kryž-. Juos jungia ir funkcija – pasirinkimas: krypties, kelio, idėjos.

Jubiliejinis kryžius įamžina jau kelis šimtmečius trunkančią brolių pranciškonų ir Kretingos miesto bendrystę, stipriai lemiančią miesto identitetą, kultūrinį savitumą.

Parengė Rita Vaitkienė, 2020

LITERATŪRA IR ŠALTINIAI:

  1. „P. n.“ informacija. Ar Kretingą garsins šviečiantis kryžius. Pajūrio naujienos, 2017, birželio 13, p. 4.
  2. GRIEŽIENĖ, Audronė. Įkvėps šviečiantis kryžius. Pajūrio naujienos, gruodžio 21, p. 1, 5.
  3. Kretingos pranciškonų bažnyčiai 400. Istorija, kultūros paveldas, žymūs asmenys. Mažesniųjų brolių ordino Lietuvos Šv. Kazimiero provincija, 2017, p. 11. ISBN 978-609-95189-8-5.
  4. LAUČIŪTĖ, Jūratė. Kryžius šviečia visiems. Pajūrio naujienos, 2018, gruodžio 28, p. 4–5.
  5. MENDEIKA, Aistas. Gyvybės medį keičia elegantiškas kryžius. Švyturys, 2017, vasario 11, p. 5.
  6. STONKUVIENĖ, Laima. Pasitiks ir išlydės šviečiantis kryžius. Švyturys, 2018, gruodžio 29, p. 1–2.
  7. ŠEŠKEVIČIENĖ, Irena. Jubiliejinis kryžius – po Vilniaus gatvės rekonstrukcijos. Pajūrio naujienos, 2016, liepos 1, p. 2.
  • Savivaldybės biudžetinė įstaiga.
  • Kodas 190287259.
  • Duomenys kaupiami ir saugomi
  • Juridinių asmenų registre
Dažniausiai užduodami klausimai