Temos

Atnaujinta 2018-12-11

Daktarų k. senosios kapinės (Markapiai)

Daktarų kaimo senosios kapinės, vad. Maro kapeliais, yra Kretingos r. sav. teritorijoje, Daktarų k. žemių pietrytiniame pakraštyje.

Datuojamos XVII–XIX a. Istorinę vertę turinčiose kapinaitėse (plotas – 0,08 ha) palaidoti Daktarų ir gretimo Grykšių k. gyventojai. Nemažai žmonių čia sugulė 1709-1711 m. maro metu, o vėliau – siaučiant šiltinės ir kt. užkrečiamųjų ligų epidemijoms.

Kapinės įrengtos šiaurės rytų–pietvakarių kryptimi pailgoje kalvelėje, iškylančioje virš aplinkinių laukų iki 1 m aukščio. Jos netaisyklingo stačiakampio plano, apaugusios medžiais ir krūmokšniais. XVIII a. kapinės buvo apjuostos akmenų pylimu. Jo pagrindą sudarė stambūs, apie 1 metro ilgio akmenys, virš kurių buvo sukrauti iš lauko surinkti mažesni, tačiau stambūs akmenys. Aptvaras Pirmojo pasaulinio karo metais ir tarpukariu nuardytas, o akmenys panaudoti atstatomo kaimo sodyboms, pastatų pamatams. Šiandien buvusio pylimo žymesni pėdsakai išlikę pietvakariniame, pietrytiniame ir šiaurės vakariniame kapinių pakraštyje.

Nuo seno mirusiųjų atminimą kapinėse saugojo aukšti ąžuoliniai kryžiai ir koplytėlė su šventųjų skulptūrėlėmis.

1972–1984 m. kapinės buvo saugomos kaip vietinės reikšmės archeologijos paminklas, o šiuo metu saugotinos kaip istorinę vertę turinti laidojimo vieta, registruotina valstybės saugomų Lietuvos Respublikos kultūros paveldo vertybių registre.

Lina Buikienė, 2010

LITERATŪRA IR ŠALTINIAI:

  1. BENIUŠIENĖ, Irena. Ar rūpi valstybei nykstančios koplytėlės. Pajūrio naujienos, 2006, lapkričio 21, p. 7.
  2. KANARSKAS, Julius. Daktarų kaimo senosios kapinės. Iš Kretingos Pranciškonai [interaktyvus]. Kretinga: Kretingos Pranciškonai, [b. m] [žiūrėta 2010 m. liepos 10 d.]. Prieiga per internetą: <http://kretingospranciskonai.lt/index.php?option=com_content&view=article&id=221:daktar-kaimo-senosios-kapins&catid=33:sakralinis-kultros-paveldas&Itemid=71>.
  3. KANARSKAS, Julius. Senosios kapinės. Iš Kretingos Pranciškonai [interaktyvus]. Kretinga: Kretingos Pranciškonai, [b. m] [žiūrėta 2010 m. liepos 8 d.]. Prieiga per internetą: <http://www.kretingospranciskonai.lt/index.php?Itemid=71&catid=33:sakralinis-kultros-paveldas&id=115:senosios-kapins&option=com_content&view=article>.
  • Savivaldybės biudžetinė įstaiga.
  • Kodas 190287259.
  • Duomenys kaupiami ir saugomi
  • Juridinių asmenų registre
Dažniausiai užduodami klausimai