Temos

Atnaujinta 2018-11-12

Relikvijos

Relikvija (lot. reliquie, reliquiae – likutis, liekanos, palaikai) – ypač gerbiami ir saugomi religiniai objektai, šventųjų ar reikšmingų įvykių atminimas. Tai gali būti šventojo kūno dalis, asmeninis daiktas: drabužio skiautė, darbo įrankis, knyga ir pan. Kretingos bažnyčioje yra gana daug įvairių šventųjų relikvijų.

Šv. Antano altoriuje, sidabriniame, iš dalies paauksuotame relikvijoriuje, yra šv. Antano Paduviečio relikvija, kurią 1862 m. Žemaičių vyskupas Motiejus Valančius paženklino savo antspaudu ir leido išstatyti viešai garbinti antradieniais bei Viešpaties dienomis ir suteikė keturiasdešimties dienų atlaidus dievobaimingai tas relikvijas pabučiavusiems.

Šv. Pranciškaus altoriuje, sidabriniame, iš dalies paauksuotame relikvijoriuje, yra iš Romos parvežta šv. Pranciškaus Asyžiečio relikvija, kurią Žemaičių vyskupas Motiejus Valančius paženklino savo antspaudu ir leido išstatyti viešai pagarbinti ketvirtadieniais bei Viešpaties dienomis ir suteikė keturiasdešimties dienų atlaidus dievobaimingai tas relikvijas pabučiavusiems.

Kretingos bažnyčioje yra šv. Klemenso kentėtojo relikvija, kurią 1868 m. Žemaičių vyskupas Motiejus Valančius paženklino savo antspaudu ir leido išstatyti viešai pagarbinti šeštadieniais bei Viešpaties dienomis ir suteikė keturiasdešimties dienų atlaidus dievobaimingai tas relikvijas pabučiavusiems.

1649 m. kardinolas M. Gimmetas Kretingos bažnyčiai iš Romos atsiuntė šv. Agnietės, popiežiaus šv. Felikso, šv. kankinių Viktorino, Justino ir Restituto relikvijas, kurias lapkričio 8 d. pašventino žemaičių vysk. Jurgis Tiškevičius.

Kretingos bažnyčioje yra šv. Kryžiaus medžio relikvija, pagarbinti išstatoma penktadieniais.

Bažnyčios dešiniosios navos pirmojoje nuo įėjimo kolonoje, langų pusėje, žmogaus akių aukštyje, buvo įmūrytas nežinomo meistro darbo ornamentuotas rombo formos relikvijorius, lietas iš metalo: centre įkomponuotas apskritimas, kuriame po stiklu buvo sudėtos relikvijos, puoštos metalo ir spalvotų akmenėlių kompozicija. XXI a. pr. Kretingos bažnyčios vidaus interjero remonto metu šis relikvijorius buvo išimtas ir patalpintas naujame balto marmuro altoriuje.

Jolanta Klietkutė, 2016

LITERATŪRA IR ŠALTINIAI:

  1. KANARSKAS, Julius. Kretinga: praeities skraistę praskleidus. Klaipėda: Druka, 2009, p. 45, 51. ISBN 978-609-404-057-3.
  2. RUŠKYS, Petras. Kretinga ir jos vienuolynas. Šv. Pranciškaus varpelis, 1923, Nr. 2, p. 26–27.
  • Savivaldybės biudžetinė įstaiga.
  • Kodas 190287259.
  • Duomenys kaupiami ir saugomi
  • Juridinių asmenų registre
Dažniausiai užduodami klausimai